Toekomstvisie Tilburgvoorcultuur

‘Jan Gevers gaat niet meer op de knieën voor de Kunst’. Op woensdag 1 juli verscheen een interview met bestuursvoorzitter Jan Gevers in het Brabants Dagblad. In het artikel komt onder meer het toekomstbeleid van Tilburg voor Cultuur en het Cultuurfonds Tilburg aan de orde. Niet meer op de knieën gaan voor kunst, wat betekent dat?

“De kop boven het interview suggereert een tegenstelling die er niet is”, zegt Jan. “Samen met kunstenaars en cultureel ondernemers maakt Tilburg voor Cultuur projecten en events in en om Tilburg mogelijk. Samen werken aan een bruisende stad. Dat is ons doel.”

Geld in de pot
Samen projecten mogelijk maken, dat klinkt ambitieus. Maar er zit nog veel geld in het Cultuurfonds Tilburg – het fonds achter het crowdfunding-platform Tilburg voor Cultuur. “Dat is jammer”, vindt Jan, “we steken het geld liever in kunstprojecten. Projecten waarvan budgetten deels worden gevuld door middel van crowdfunding en deels door een bijdrage vanuit het Cultuurfonds Tilburg.”

Het geld dat in het Cultuurfonds Tilburg zit is afkomstig van cultuurminnende Tilburgse ondernemers die ondernemerschap in de kunst- en cultuursector willen stimuleren. Daarnaast is de gemeente Tilburg een belangrijke partner. “Het afgelopen voorjaar heeft het bestuur van het Cultuurfonds Tilburg samen met de gemeente de eerste drie bestaansjaren van het Cultuurfonds Tilburg en Tilburg voor Cultuur geëvalueerd. Gezamenlijk concludeerden we dat we het in vergelijking met andere crowdfunding-platforms helemaal niet zo slecht doen. Maar er zijn ook een aantal belangrijke verbeterpunten waaraan we de komende tijd gaan werken.”

Toekomstvisie
Het bestuur en de organisatie achter Tilburg voor Cultuur/ Cultuurfonds Tilburg bestaat uit vrijwilligers. “Het is prachtig dat al deze mensen zich belangeloos voor Tilburg in willen zetten,” lacht Jan trots. “Aan de andere kant brengt dit soms belemmeringen in de voortgang met zich mee. Want de vrijwilligers doen het er veelal bij; naast een betaalde baan, kinderen en hobby’s.” Binnenkort stelt het fonds daarom een parttime medewerker aan, de enige in de organisatie die een vergoeding ontvangt. Deze medewerker krijgt een coördinerende rol: hij of zij stuurt processen aan, houdt deadlines in de gaten en is contactpersoon binnen en buiten de organisatie. Dat moet rust, stabiliteit en duidelijkheid brengen.
De lijst met verbeterpunten is langer. Zo moeten de aanvraag- en beoordelingsprocedures gebruiksvriendelijker worden en kan de betaalflow transparanter. “Tilburg voor Cultuur werkt achter de schermen al continu aan procesverbetering en optimalisatie van het crowdfunding-platform. Naar aanleiding van de evaluatie door de gemeente Tilburg en onze eigen bevindingen gaan we een aantal grootschalige veranderingen doorvoeren.

Het Cultuurfonds Tilburg/ Tilburg voor Cultuur blijft investeren in de externe communicatie en positionering. Jan: “We hebben een pot met geld die we ontzettend graag willen aanbreken. We dagen kunstenaars en cultureel ondernemers uit om met ons de voordelen en succesfactoren van crowdfunding te verkennen.” En waarom het fonds niet op de knieën gaat? “Op de knieën gaan wijst op een ongelijkwaardige relatie. Terwijl wij vinden dat we het samen moeten doen: kunstenaars, publiek, gemeente en Cultuurfonds Tilburg. Samenwerken en ondernemen vanuit gelijkwaardigheid!”

Heb jij een goed idee voor Tilburg voor Cultuur? Stuur een mailtje naar algemeen@cultuurfondstilburg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.